In het boek Op díe fiets vind je verhalen waardoor je vanzelf de fiets fever krijgt.

Praktische informatie over de routes in het boek vind je hier!

Plus wat extra routes die niet meer in het boek pasten.

De wereld rond

In het boek vind je een uitgebreid interview met Eric Schuijt, wereldfietser en eigenaar van De Vakantiefietser in Amsterdam én Istanbul. Op zijn site vind je veel reisverslagen van klanten, inclusief tips voor je eigen verre fietsreis.

Voor wie de hele wereld wat ver is, er is ook een genootschap van Europafietsers. Op deze site vind je heel veel praktische informatie, routes met of zonder GPS en veel en veel meer. Ideaal vertrekpunt!

Mont Ventoux

Als er iemand is die van alles kan vertellen over de Mont Ventoux, is het Bert Wagendorp wel. Hij schreef er de roman Ventoux over (die ook werd verfilmd!) en beklom de berg zelf een paar keer. Online vind je er eindeloos veel informatie over, maar wij vonden dit een toffe website.

Ronde van Vlaanderen

Meer informatie over de Ronde van Vlaanderen vind je hier.

Ben je geen profrenner en wil je toch een keer een Ronde rijden? Meld je dan aan via deze link, maar let op: dit evenement is altijd vrij vlot uitverkocht.

En wie geïnteresseerd is in de Ronde, maar niet ál te fanatiek fietst: een bezoek aan het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde is absoluut de moeite. Vanuit hier kun je ook een rondje fietsen, met of zonder aldaar aangeschafte routekaart.

Santiago de Compostela

Selma en Anja vertellen in het boek over hun fietstocht van Haarlem naar Santiago de Compostela. Een prachtige rit. Hier vind je downloads naar de GPS-bestanden van de route. Als je liever met een papieren boekje op pad gaat, die kun je ook hier bestellen.

Reitsma's Route naar Rome

“Reitsema’s Route naar Rome is een schitterende toeristische fietsroute van ongeveer 2150 km van Amsterdam naar Rome via Duitsland en Oostenrijk. Je fietst door mooie, afwisselende landschappen en sfeervolle oude steden en stadjes. Vooral tot en met de Alpen is de route erg rustig, vaak zelfs autovrij. Toch kom je wel van tijd tot tijd door een plaatsje met winkels en horeca. Na de Alpen worden fietspaden en stille weggetjes schaarser. Ook daar is echter naar de rustigste wegen gezocht.”

Aldus Hans Reitsma, grondlegger van deze prachtige route, zelf. Zijn eigen praktische gidsen voor wie die 2150 km wil gaan rijden, zijn bij hem zelf te bestellen.

Antwerpen

Geen eigen fiets bij je? Huur er eentje van Vélo Antwerpen. Je hebt al voor €4 een dagpas. Meer informatie vind je hier.

Gewoon een ommetje fietsen door de stad kan ook, of kies bijvoorbeeld voor de Havenroute, Architectuurroute of Bollekesroute, allemaal te vinden via deze link (met kaartjes en downloads).

Berliner Mauer Radweg

160 km lang was de muur rondom het voormalige Oost-Berlijn. En langs die oude muur loopt nu een prachtige fietsroute. Uitgeverij Bikeline geeft een praktische gids uit, met ringbandje, met daarop alles minutieus aangegeven. Je bestelt de gids ook gewoon in Nederland, onder andere hier.

Van Berlijn Mitte naar Kreuzberg

Een klein stukje maar op de fiets, maar wel langs toffe highlights in Berlijn: Alexanderplatz, de brede Karl-Marx-Allee, de Warschauer Straße en het uitzicht van de Oberbaumbrücke over de Spree. Doen! En aan het eind van de rit wat eten of drinken bij Markthalle Neun.

Je vindt een kaartje van de route hier.

Van Berlijn Mitte naar Charlottenburg

Langs het water in Berlijn, dat kán en dat is echt heerlijk. Je rijdt dwars door het mooie park Tiergarten met daarin zowel het leuke Café am Neuen See (Biergarten in de zomer, in de winter lekker binnen) en de populaire Schleusenkrug. Aan het eind van de rit ben je op de Savignyplatz, een mooi plein met talloze leuke restaurants en een prachtige boekhandel.

Je vindt een kaartje van de route hier.

Van Berlijn Mitte naar Wannsee en Sacrow

Een ritje door de geschiedenis van de stad! Stap vanuit de stad in de U-Bahn richting Wannsee. Stop onderweg bij de Liebermann Villa am Wannsee of bij het Haus der Wannsee Konferenz. Fiets verder richting het Pfaueninsel. Je kunt hier zwemmen, of naar de biergarten bij Moorlake. Pak daar de ferry naar Sacrow en bezoek de Heilandskirche en restanten van de Berlijnse Muur. Daarna door naar Kladow en met de ferry terug naar Wannsee. Mooi!

Je vindt een kaartje van de route hier.

Nieuwe Maas Parcours

Een toffe fietsroute dwars door Rotterdam. Of liever: langs de drukstbevaren rivier van Europa. De route is ongeveer 30 km. Tussenstops mét goeie koffie te over. De oude website van het Parcours vind je hier, handig want daarop staat wat meer informatie (tja) dan op de nieuwe website. De route is bewegwijzerd, of haal de gratis routekaart op (zie websites).

Rondje Maastricht

Een rondje om Maastricht, of liever een Rundsje Mestreech, zonder de stad echt te verlaten en tóch niet alleen maar door bebouwing te rijden. Dat klinkt interessant. Hoewel we al tientallen rondes door Maastricht gemaakt hebben, blijft het altijd leuk in en om deze stad. Meer informatie en een download vind je hier.

Leiestreekroute

Eén van de mooiste fietsroutes van Vlaanderen! Deze begint en eindigt bij Station Gent St-Pieters, of in het centrum van Deinze als je de route vanuit daar wilt rijden. Meer informatie en downloads vind je hier. Voor wie dol is op routekaarten: via de link kun je ook een box met 10 mooie fietsroutes bestellen.

Noordje Fietst

Amsterdam-Noord is mooi hoor. En lekker rustig. Er bestaan 5 uitgezette routes door het stadsdeel, alle al wat ouder en de folders zijn helaas niet meer overal te krijgen. Hier kun je de route Ontdek het mooiste van Noord downloaden en eventueel printen.

Kopenhagen-Berlijn

In de stad kun je dit natuurlijk niet meer noemen. Maar van Kopenhagen naar Berlijn fietsen is, weten we uit eigen ervaring, 700 km lang een belevenis én prima te doen met niet al te luie kinderen. De hele route is bewegwijzerd maar een boekje voor onderweg (zodat je geen leuke detours mist) is aan te raden. Oriënteer je op deze website op de route.

Havneringen Kopenhagen

Kopenhagen is fietsstad no.1 van Europa. Dat ligt ‘m aan veel meer dan alleen dit leuke rondje door de stad (maar daarover valt álles te lezen in het boek van Wim). Al achtjes rijdend kom je over vele bruggen, waaronder deze mooie van kunstenaar Olafur Eliasson. De route is hier te bekijken en te downloaden.

Kopenhagen-Ishøj

Ongeveer 20 km ten zuidwesten van Kopenhagen ligt het mooie Arken Museum voor moderne kunst. Je kunt er op de fiets heen, als je vanuit het centrum van de stad fietsroute 9 richting Berlijn volgt. Meer informatie over die route vind je hier.

Kopenhagen-Humblebaek

Ten noorden van Kopenhagen ligt nóg een mooi museum, Louisiana in Humblebaek. Vanuit het centrum van de stad zoek je naar fietsroute 9 (bekijk bijvoorbeeld deze kaart) en dan gaat het alsmaar rechtdoor langs de Øresund. Prachtige route met prima beloning aan het eind.

Central Park New York

Stoer natuurlijk, op je fiets door Central Park! Lang zijn de routes niet, maar als je ze allemaal doet kun je je toch prima een tijdje vermaken. Maar dat deed je toch al: dit is een belevenis. Kaarten te over, je krijgt ‘m waarschijnlijk bij de fietsverhuur langs het park ook. Of kijk hier voor een kaart met alle bike lanes in de stad.

Hudson River Greenway Bike Path

Ook wel de Manhattan Waterfront Greenway Bike Map genoemd. Een lange naam, voor een lange route helemaal rond Manhattan. Een van de drukste routes van NYC dus goed opletten maar súper om te rijden! Meer informatie vind je hier.

Fietsendokters

Fietsendokters, ofwel rijwielhandelaars met een enorme liefde voor hun vak. Het boek was zeker honderden pagina’s dikker geworden als ál die leuke mensen erin konden maar ja, zo werkt dat natuurlijk niet. Hieronder een greep uit de favorieten:

Laat tips over jouw favoriete fietsendokter vooral achter op onze kersverse facebookpagina!

Rondje Nederland

Een Rondje Nederland gaat écht helemaal langs de grenzen van Nederland. De tocht is ongeveer 1300 km lang, Wim reed een extra rondje en tikte 1406 km af. Langs de Noordzee, over de Afsluitdijk, en ja ook door heel veel groen! Hoe Wim de tocht ervoer, lees je in het boek.

Het Rondje is een officiële route en meer informatie en downloads vind je hier.

Rondje Benelux

Soms moet je een aantal bestaande routes combineren tot een nieuwe. En zo ontstond op de website van Europafietsers het Rondje Benelux, voor beginnende vakantiefietsers uit Nederland en Vlaanderen makkelijk te doen. Of nou ja, makkelijk, het blijft wel 1600 km hè.

Meer informatie en downloads vind je hier.

Rondje Vlaanderen

Nee, dit is niet dé Ronde van Vlaanderen, maar een andere prachtige ronde van 800 km door de vijf Vlaamse provincies. Veel groen, en natuurlijk een stuk langs de kust. Prima bewegwijzerd en her en der ook af te snijden, voor wie dit aantal kilometers toch wel wat lang is.

Meer informatie en downloads vind je hier.

Zevenrivierenrit

Fotografietser (of liever: multi-disciplinair kunstenaar), Kees Wennekendonk houdt van “koeien, schapen, bootjes en luchten kijken”. Tijdens het fietsen maakt hij daar bovendien prachtige foto’s van. Eén van zijn favoriete routes gaat over en langs 7 rivieren onder Utrecht.

Zijn route heeft hij op Strava gezet en is te bekijken via deze link.

foto © Kees Wennekendonk

Van Utrecht naar de Ardennen

Marije Boerhof fietste op veel plekken in de wereld, dus dacht “van Utrecht naar de Ardennen, dat doe ik wel even”. Dat liep iets anders, zoals je in het hilarische verhaal kunt lezen in het boek. Omdat haar route nou niet helemaal zo handig is om na te rijden (vindt ze zelf), geven we hier een link naar een alternatief: de Vennbahnradweg. Die route start in Aken.

Met je grote liefde

De liefde voor elkaar én de liefde voor het fietsen delen. Kan het mooier? In het boek lees je alles over de bijzondere fietstochten van Ingrid en Gijs. Tijdens hun vakanties trekken ze door heel Europa, met als stip op nummer 1 een vakantie door Slovenië. Mocht je dat ook willen, kijk dan eens op de site van SNP waar ze een georganiseerde reis aanbieden. Op de site van OpPad vonden we nog deze mooie route, inclusief download.

Dichterbij huis raden ze een rondje op de Utrechtse Heuvelrug aan, hier is een aantal mooie MTB-routes uitgezet.

Met kleine kinderen

Fietsen met kinderen is heel erg leuk! Het enige is, dat je je wel goed moet voorbereiden. Pieter-Bas de Jong en Ellen Omvlee fietsten met hun kinderen helemaal naar Santiago de Compostela maar er zijn nog talloze andere routes. Een heel goed begin van je reis is te kijken op Fietsen met Kinderen.

In het boek tippen we nog deze routes: Rondje Zuiderzee en de Maasfietsroute. Meer informatie onder het kopje Extra routes.

Met je moeder

In sommige families wordt de liefde voor de fiets van generatie op generatie doorgegeven. En dus fietst Ben met zowel zijn eigen zoon als zijn moeder van 82. Hij reed met haar de bekende Fietselfstedentocht, die met Pinksteren altijd als echte wedstrijd gereden wordt. Wie er langer over wil doen, dan 1 dag kan de route ook op z’n gemak rijden. Kijk dan op deze website voor meer informatie.

Mountainbiken Nederland

Mountainbiken, ofwel MTB, is populair in Nederland. Er zijn zowaar meer dan 180 routes, waarbij er dus altijd wel eentje bij je in de buurt te vinden is.

Een overzicht mét handig kaartje vind je hier. De 10 mooiste staan daar ook bij elkaar, zie hier, gebaseerd op beoordelingen van fanatieke mountainbikers zelf. Gelijkgestemenden vinden elkaar op de site van Dirty Pages.

Mountainbiken België

Voor België kun je in de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams Brabant en West-Vlaanderen zoeken naar routes in deze handige database. Voor wie wat meer inspiratie wil, bekijk dan vooral eens de site van TrailBike, waarop je routes vindt in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland.

Belgische Ardennen

“De Belgische Ardennen zijn een laaggebergte in het oostelijke gedeelte van België. Dit gebied wordt gekenmerkt door de vele bossen, ruig terrein en steile heuvels. Hierdoor is de Ardennen een geliefde bestemming bij veel mountainbikers. In de Ardennen vind je meer dan honderd mountainbike routes. De routes zijn vaak uitdagend, met veel steile klimmen en rotsachtige afdalingen. Populaire bestemmingen zijn de gebieden rond Theux en Spa, Malmedy, Vielsalm, Houffalize en la Roche-en-Ardenne.” Aldus de tekst op Trail.Bike waar je ongeveer 100 routes vindt. Inclusief downloads met startplaats naar keus!

MTB verenigingen

Fietsen kun je in je eentje doen, maar ook in clubverband. Voor het boek interviewde Wim vader en zoon Mario en Denis, lid van Dirty Hill. Er bestaan echt ontzettend veel MTB verenigingen in Nederland, bij de meeste kun je een keertje proefdraaien om te kijken of het wat voor je is. Er worden ook veel wedstrijden gereden. Voor België kijk je op de site van 02 Bikers, daarop staat ook een lange lijst. ‘t Is op beide sites even zoeken maar er zit altijd wel een club in je buurt.

Rondje Waterland

Monique Landman is een van de meeste fanatieke fietsforensen die we kennen. Ze begon ooit met fietsen om af te vallen (en schreef daar over in een boek) maar heeft nu de smaak behoorlijk te pakken. Als ze niet hoeft te werken, fietst ze ook gerust de Mont Ventoux op. Tot haar favoriete rondjes in de buurt van Amsterdam behoort het rondje Waterland. Dat is niet één rondje trouwens, op route.nl vind je maar liefst 35 routes in het waterrijke gebied rondom plaatsen als Monnickendam, Broek in Waterland en Schellingwoude en Durgerdam. Aanrader: even op en neer over de dijk naar Marken.

Luik-Bastenaken-Luik

Eén van dé bekendste en zwaarste voorjaarsklassiekers die er zijn, is Luik-Bastenaken-Luik. Voor prof rijders, maar ook voor toerrijders interessant: de dag voorafgaand aan LBL kun je mee doen aan de “toertocht”. Meer informatie vind je hier.

Rondje Zuiderzee

Lekker rond het IJsselmeer fietsen, met heel veel campings en hotels onderweg. Hollandser dan dit wordt het niet! Je vindt alle route informatie via deze link.  De route is een combinatie van drie LF-routes, de LF21, LF 22 en LF 23.

Maasfietsroute

Van Maastricht naar Hoek van Holland, of omgekeerd. De route is opgebouwd uit verschillende LF-routes, downloads en meer informatie vind je hier.